Gospodarska rast v območju evra v tretjem četrtletju pri 0,3 odstotka

Članek slika

Območje evra je po sezonsko prilagojenih podatkih v tretjem četrtletju v primerjavi s predhodnim beležilo 0,3-odstotno rast, kar je 0,1 odstotne točke manj kot v drugem četrtletju.

Na letni ravni je območje evra beležilo 1,6-odstotno rast, kar je 0,1 odstotne točke več kot v predhodnem četrtletju, kažejo danes objavljeni podatki Eurostata.

V EU je bruto domači proizvod (BDP) na četrtletni ravni narasel za 0,4 odstotka, kar je enako kot v predhodnem trimesečju. Na letni ravni je bila rast v uniji 1,9-odstotna, kar je prav tako enako kot v predhodnem trimesečju.

Gospodarska rast pod pričakovanji analitikov

Gospodarska rast v območju evra ni dosegla pričakovanj analitikov, ki so napovedovali 0,4-odstotno rast. Odmeva predvsem ohlajanje največjega gospodarstva območja evra, saj je nemški BDP na četrtletni ravni narasel le za 0,3 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke manj kot v predhodnem četrtletju.

V danes objavljenih podatkih, ki jih je zbral Eurostat, sicer še ni informacij za Slovenijo, saj bodo podatki o slovenski gospodarski rasti za tretje trimesečje objavljeni konec meseca.

Preberite tudi:

Centralne banke ustvarjajo teren za rast evropskih delnic

Draghi "napovedal" nove ukrepe na decembrskem zasedanju ECB

ECB bi lahko okrepila QE na decembrskem zasedanju

ECB: Obseg posojil zasebnemu sektorju se še naprej krepi

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja