Francija letos z rekordnim 7,7-odstotnim primanjkljajem

Članek slika

Na tem mestu uredništvo Vzpon.si zbira vse dnevno aktualne gospodarke kazalce - tako iz Slovenije, EU kot tudi preostalih delov sveta, ki tako ali drugače vplivajo na dnevni sentiment gibanja borznih indeksov.

Francija letos z rekordnim 7,7-odstotnim primanjkljajem

Francija bo skušala s proračunom za leto 2011, ki ga je razkrila danes, letošnji rekorden 7,7-odstotni javnofinančni primanjkljaj, prihodnje leto zmanjšati na šest odstotkov BDP. Francosko gospodarstvo pa naj bi se po vladnih napovedih letos okrepilo za 1,5 odstotka, v letu 2011 za dva odstotka, od leta 2012 so 2014 pa za 2,5 odstotka letno.

Gospodarsko razpoloženje v območju evra in v EU tudi septembra boljše

Bruselj - Gospodarska klima v območju evra in v EU se je tudi septembra izboljšala. Vrednost kazalnika gospodarskega razpoloženja (ESI) se je v območju evra zvišala za 0,9 na 103,2 točke, v celotni EU pa za 0,3 na 103,4 točke. V Sloveniji je vrednost kazalnika ESI septembra ostala nespremenjena pri 93,8 točke.

Rast proizvodnje na Kitajskem

Peking - Obseg proizvodnje v predelovalnih dejavnostih na Kitajskem je septembra dosegel najvišjo vrednost v zadnjih petih mesecih. Rast obsega novih naročil kaže na to, da je domače povpraševanje na Kitajskem še vedno močno, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ugotavlja banka HSBC, ki izvaja raziskavo.

Križanič: Do leta 2013 primanjkljaj pod tremi odstotki BDP

Ljubljana - Proračunski primanjkljaj bo v letu 2011 znašal 4,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), s povratkom konjunkture pa naj bi se po besedah finančnega ministra Franca Križaniča do leta 2013 znižal pod tri odstotke BDP. Tedaj se bo lahko sprostila tudi rast plač javnih uslužbencev, ki jo namerava vlada zamrzniti.

Zaupanje japonskih podjetij se je znova izboljšalo

Tokio - Zaupanje japonskih podjetij se je v tretjem četrtletju znova izboljšalo, kar je že šesta zaporedna rast na četrtletni ravni. Kazalec zaupanja, ki ga izračunava japonska centralna banka in zajema velike proizvajalce, se je zvišal za sedem točk na plus osem točk. To je najvišja raven v več kot zadnjih dveh letih.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

V Indiji avgusta rekordna prodaja avtomobilov

09.09.2010

S.

V ZDA manj novih vlog za podporo zaradi brezposelnosti

08.09.2010

S.

Pozitivni odzivi na strožja bančna pravila

13.09.2010

S.