Fed bi obrestne mere letos lahko povišal trikrat ali štirikrat

Članek slika

Podpredsednik ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) Stanley Fischer meni, da lahko trgi letos pričakujejo nekaj dvigov ključnih obrestnih mer. "Fedove gospodarske napovedi kažejo, da bi lahko bili trije ali štirje," je dejal v pogovoru za televizijo CNBC. Kljub temu opozarja, da ni dovolj podatkov za natančnejšo napoved.

Kot je še pojasnil po pisanju francoske tiskovne agencije AFP, bo moral imeti Fed dovolj "prilagodljivo" denarno politiko, ki dovoljuje dodatne spodbude za vlaganja in zaposlovanje, dokler bo ameriška inflacija nižja od dveh odstotkov in zaposlovanje tam, kjer mora biti. Stopnja brezposelnosti je trenutno pri petih odstotkih.

"Ko bomo inflacijo spravili na dva odstotka in bo zaposlenost takšna, kot verjamemo, da je naravna ... se bomo nehali prilagajati," je dodal.

Ob tem pričakuje, da se bodo pritiski na inflacijo zaradi nizkih cen nafte in močnega dolarja počasi umirili, tako da bo lahko začela rasti.

Fed je decembra zvišal ključno obrestno mero za 0,25 odstotne točke, tako da se po novem giblje med 0,25 in 0,50 odstotka. Gre za prvi dvig obrestne mere po letu 2006.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja