Evropske borze uvodoma s padci

Članek slika

Osrednje evropske borze so današnje trgovanje začele s padci indeksov, med vlagatelji pa tudi danes prevladuje pesimizem, potem ko so borzni trgi že v četrtek beležili občutne padce. Poleg pričakovanja zvišanja ključnih obrestih mer v ZDA in ohlajanja kitajskega gospodarstva med vlagatelji danes odmeva tudi upočasnjena gospodarska rast v Nemčiji.

Nemški statistični urad je danes sporočil, da je bruto domači proizvod v tretjem trimesečju v primerjavi s predhodnim narasel za 0,3 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke manj kot v drugem trimesečju. Nemško gospodarstvo se sooča s posledicami ohlajanja kitajskega gospodarstva in posledičnim manjšim povpraševanjem po nemškem izvozu.

V Londonu je FTSE 100 uvodoma izgubil 0,39 odstotka, v Parizu CAC 40 0,33 odstotka, v Frankfurtu pa DAX 0,19 odstotka.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je bil malo pred 10. uro pri 3373 točkah, kar je 0,42 odstotka pod izhodiščem.

Na borzi v Frankfurtu se ceni tudi evro, za katerega je bilo treba okrog 10. ure odšteti 1,0756 dolarja, kar je 0,47 odstotka pod izhodiščem.

Padci so prevladovali tudi na glavnih azijskih borzah. Tokijski Nikkei 225 je izgubil 0,51 odstotka, znižali pa so se tudi osrednji indeksi hongkonške (-2,51 odstotka), šanghajske (-1,43 odstotka) in seulske borze (-1,01 odstotka).

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja