Evropske borze uvodoma neenotno; evro blizu izhodišča

Članek slika

Trgovanje na najpomembnejših evropskih borzah se je začelo dokaj umirjeno. V ospredju so sveži podatki o gospodarski aktivnosti na Kitajskem, pa tudi poslovni rezultati nekaterih evropskih družb. Evro se drži blizu izhodišča.

Okoli 10. ure dopoldne je bil indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 0,03 odstotka pod izhodiščem, pri 3417 točkah.

V Londonu se je indeks FTSE 100 zniževal za 0,24 odstotka in je bil pri 6346 točkah, bolj optimistično pa je bilo vzdušje na pariški in frankfurtski borzi. Prva je beležila 0,04-odstotno rast, pri čemer je bil indeks CAC 40 na ravni okoli 4900 točk, druga pa je beležila 0,31-odstotno zvišanje, s čimer je bil indeks DAX pri 10.883 točkah.

Aktivnost kitajskega predelovalnega sektorja se še nadalje krči, so pokazali danes objavljeni podatki. Indeks nabavnih menedžerjev (PMI) je namreč po podatkih kitajskega statističnega urada oktobra v primerjavi z mesecem prej ostal nespremenjen pri 49,8 točke, po izračunih družbe Caixin Insight Group pa se je zvišal za 1,1 točke na 48,3 točke.

Druga največja nemška banka Commerzbank je medtem v tretjem letošnjem četrtletju zabeležila osemodstotno znižanje čistega dobička, medtem ko je irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair zaslužek v šestih mesecih do konca septembra povečal za 40 odstotkov.

Na borzah v Aziji je dan večinoma minil v znamenju padcev. V Tokiu je borza zaključila s padcem za 2,10 odstotka, šanghajska je končala 1,70 odstotka pod izhodiščem, hongkonška pa se je znižala za 1,2 odstotka. V Avstraliji je bil padec 1,27-odstoten, v Seulu pa je medtem borza zaključila z 0,28-odstotno rastjo.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja