Evropske borze neenotno

Članek slika

Osrednji indeksi na evropskih borzah so današnje trgovanje začeli neenotno in z manjšimi spremembami vrednosti indeksov. Vlagatelji so po ocenah analitikov previdni zaradi nekoliko zaostrenih napetosti na mednarodnem političnem parketu, kjer med drugim še vedno odmeva vojaško posredovanje ZDA v Siriji.

Poleg Bližnjega vzhoda skrbi povzroča tudi Korejski polotok. Potem ko je Severna Koreja minuli teden izvedla nov preizkus balistične rakete, so ZDA proti Korejskemu polotoku poslale letalonosilko. Kot so dejali v ZDA, je glavna grožnja v tej regiji še vedno Severna Koreja zaradi svojega programa preizkusov raket in razvoja jedrskega orožja.

Indeks najpomembnejših podjetij Eurostoxx 50 je bil okoli 9.45 na ravni 3486 točk, kar je 0,27 odstotka manj kot ob koncu petkovega trgovanja.

Indeks DAX na borzi v Frankfurtu je doslej izgubil 0,01 odstotka, indeks CAC 40 v Parizu pa 0,42 odstotka. Indeks FTSE 100 v Londonu medtem raste po 0,01-odstotni stopnji.

Milanski FTSE MIB je šel doslej navzdol za 0,36 odstotka, züriški SMI pa za 0,28 odstotka. Dunajski ATX se je medtem zvišal za 0,10 odstotka.

Evro v Frankfurtu beleži 0,07-odstotni padec. Trenutno je treba za skupno evropsko valuto odšteti 1,0584 dolarja.

Tudi azijske borze so sklenile neenotno. Tokijski indeks Nikkei je napredoval za 0,71 odstotka, hongkonški indeks Hang Seng je zdrsnil za 0,07 odstotka, šanghajski osrednji indeks pa za 0,52 odstotka.

Seulski Kospi je končal 0,86 odstotka pod izhodiščem, sydneyjski All Ordinaries in tajvanski osrednji indeks pa sta se okrepila za 0,78 oz. 0,09 odstotka.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja