Evropske borze navzdol

Članek slika

Trgovanje na pomembnejših borzah v Evropi se je danes začelo z negativnim predznakom. Tečaje potiska navzdol negotovost vlagateljev glede reševanja grške dolžniške krize, pravijo borzni posredniki. Na borzah se sicer čaka na današnjo objavo najnovejših podatkov z ameriškega trga dela.

Indeks najpomembnejših podjetij v Evropi Eurostoxx 50 se je do okoli 10.30 znižal za 1,88 odstotka in se giblje okoli 3520 točk.

V Londonu se je indeks FTSE 100 doslej znižal za 0,79 odstotka. V Frankfurtu je indeks DAX doslej izgubil 0,93 odstotka vrednosti, medtem ko v Parizu indeks CAC 40 beleži 1,15-odstoten padec.

V pričakovanju podatkov iz trga dela v ZDA

Z ameriškega trga dela je danes pričakovati ugodne podatke o gibanju stopnje brezposelnosti v maju. To pa bi bil argument za prvo zvišanje obrestnih mer po osmih letih. "Bolj ugodne ko bodo številke, večja bo bojazen pred zvišanje obrestnih mer," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal nek borzni analitik v Frankfurtu. Ekonomisti pričakujejo, da je bilo prejšnji mesec v ZDA odprtih 225.000 novih delovnih mest.

Tečaje potiska navzdol tudi negotovost glede Grčije

V nasprotju z zagotovili premierja Aleksisa Ciprasa država danes še ne bo poravnala danes zapadlega obroka kredita, ki ga je prejela od mednarodnega denarnega sklada.

Težave z Grčijo bremenijo tudi tečaj evra. Ta se je danes na borzi v Frankfurtu nekoliko znižal, a ostaja nad mejo 1,20 dolarja.

Azijske borze v rdečem

Na pomembnejših borzah v Aziji so se tečaji danes večinoma znižali. Borza v Tokiu je zabeležila 0,13-odstoten padec indeksa Nikkei. V Hongkongu se je indeks Hang Seng znižal za 1,06 odstotka, občutna rast pa je uspela indeksu Shanghai Composite, saj se je okrepil 1,54 odstotka in presegel psihološko pomembno mejo 5000 točk.

Na Tajvanu so se delnice v povprečju pocenile za 0,09 odstotka, v Južni Koreji za 0,23 odstotka in v Avstraliji za 0,09 odstotka.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja