Enostavni principi delujejo najbolje

Članek slika

Kako neustavljiva je privlačnost delnic in kako nepotrpežljivi so investitorji pove informacija, da bo kmalu minilo sto trgovalnih dni, odkar je indeks S&P 500 zadnjič doživel več kot dvodnevni padec?! Takšne premočrtne rasti brez niti najmanjših popravkov vrednosti ne pomnijo niti najstarejši opazovalci in kronisti dogajanja na Wall Streetu.

Svetovni finančni centri v New Yorku, Frankfurtu, Tokiu in Londonu imajo letos veliko razlogov za dobro voljo in optimizem, saj delniški trgi že dolgo niso bili tako v središču pozornosti medijev in javnosti. Iz dneva v dan z zadržanim dihom spremljamo, kako trgi kot za stavo postavljajo nove rekorde, in se sprašujemo - kako dolgo še? Najslavnejši svetovni delniški indeks Dow Jones je, potem ko je pred nekaj tedni dosegel najvišjo vrednost vseh časov, z lahkoto prebil magično mejo 15.000 indeksnih točk, tako da je letos v evrih pridobil že kar 15 % svoje vrednosti. Kako neustavljiva je privlačnost delnic in kako nepotrpežljivi so investitorji pove informacija, da bo kmalu minilo sto trgovalnih dni, odkar je indeks S&P 500 zadnjič doživel več kot dvodnevni padec?! Takšne premočrtne rasti brez niti najmanjših popravkov vrednosti ne pomnijo niti najstarejši opazovalci in kronisti dogajanja na Wall Streetu.

Vlagatelji selijo prihranke iz bančnih računov na delniške trge

Kako dolgo bodo trgi pokali od moči in samozavesti je velika uganka, ki zanima vse. V preteklosti smo se lahko prepričali, da tega ne vedo niti šefi centralnih bank niti najbolj vplivni politiki in upravljavci premoženja. Mali vlagatelji ugotavljajo, da v finančnem okolju z rekordno nizkimi obrestnimi merami nimajo druge izbire za dosego primernih donosov svojega premoženja, zato pospešeno selijo svoje prihranke iz bančnih varčevalnih računov na delniške trge.

Več kreditov za nakup delnic kot pred krizo

Prav tako narašča število investitorjev, ki so pripravljeni tvegati več in kupujejo delnice na kredit. Imetniki trgovalnih računov pri ameriških borznih posrednikih tako za nakup vrednostnih papirjev dolgujejo že 380 mrd USD, s čimer je bila presežena prejšnja rekordna vrednost iz julija 2007. Ta visoko tvegana posojila so od lani porasla za skoraj 30 % in so štirikrat višja kot v začetku leta 2009, ko so trgi dosegli dno.

Med novembrom in aprilom višji donosi

V zadnjih treh letih je bila na delniških trgih zelo uspešna in dobičkonosna strategija 'prodaj v maju in odidi stran'. Gre za statistično pomembno sezonsko anomalijo na finančnih trgih, na osnovi katere delniški donosi med novembrom in aprilom celo do deset odstotnih točk presegajo donose med majem in oktobrom (Bouman in Jacobsen, 2002; Andrade 2012). Do podobnih splošnih zaključkov bi prišli, če bi analizirali zgodovinske podatke in celotne donose med leti 1871-2012.



Opomba: Graf prikazuje razliko med polletno donosnostjo indeksa MSCI World v obdobju nov.-apr. in maj.-okt., izraženo v odstotkih. Viri: Bloomberg, lastni izračuni

Izračun analitikov CXO Advisory pokaže, da bi iz začetnih 1000 dolarjev v 141 letih med majem in oktobrom zaslužili samo 55 tisoč dolarjev, med novembrom in aprilom pa kar 965 tisoč dolarjev. Zanimivo je, da je bila v preteklem stoletju še veliko bolj dobičkonosna in učinkovita navadna strategijo 'kupi in drži', kjer lahko vlagatelji računajo na dodatni prihodek iz naslova dividend, hkrati pa se izognejo trgovalnim stroškom in davčnim posledicam. S strategijo 'kupi in drži' bi ob upoštevanjem realnih predpostavk dosegli okoli 10 % celotni letni donos, kar je za 80 odstotkov višji donos, kot če bi bili v delnicah samo med novembrom in aprilom, in skoraj trikrat višji donos kot med aprilom in oktobrom. Na finančnih trgih torej učinkovito delujejo zelo enostavni pristopi, čas in disciplina pa sta daleč najpomembnejša zaveznika preudarnih vlagateljev.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Kmalu konec velikega zdrsa ameriškega dolarja?

25.10.2010

D. Kovačič