ECB z rekordnimi nakupi državnih obveznic za omilitev dolžniške krize

Članek slika

Evropska centralna banka (ECB) je v ponedeljek sporočila, da je pretekli teden odkupila za rekordnih 22 milijard evrov državnih obveznic. Gre za ukrep, s katerim poskuša omiliti dolžniško krizo v območju evra, ki ogroža tudi Italijo in Španijo, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Na finančnih trgih so pretekli teden sicer ocenjevali, da je ECB odkupila za okrog 15 do 20 milijard evrov državnih obveznic. Ker je uradno sporočilo pokazalo, da je bila številka celo večja, je bilo vzdušje na finančnih trgih še toliko bolj pozitivno.

Tečaj evra se je po sporočilu ECB povzpel z 1,4420 dolarja na 1,4477 dolarja, kar je najvišja vrednost enotne evropske valute v zadnjih dveh tednih. Tečaj dolarja se je sicer znižal tudi zaradi nespodbudnih ameriških gospodarskih kazalcev.

Prejšnji rekordni odkup državnih obveznic se je zgodil ob samem zagonu programa odkupovanja. Takrat je ECB odkupila za 16,5 milijarde evrov državnih obveznic. Skupno je banka doslej za ta program sicer namenila že 96 milijard evrov.

Nadaljevali bodo z odkupovanjem državnih obveznic ranljivih članic območja evra

ECB sicer tako kot običajno ni razkrila, obveznice katerih držav je odkupila, po neuradnih informacijah pa je banka delovala z namenom podpreti italijanske in španske obveznice.

Španija in Italija sta bili v zadnjem času pod hudim pritiskom vlagateljev zaradi bojazni, da podobno kot Grčija, Irska in Portugalska nista sposobni redno servisirati svojih dolgov.

ECB je nato pred kratkim potrdila, da bo nadaljevala z odkupovanjem državnih obveznic ranljivih članic območja evra. V ponedeljek obelodanjeni odkup državnih obveznic sicer naj ne bi bil zadnji.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja