ECB ukinja »bin Ladnov« bankovec za 500 evrov

Članek slika

ECB želi otežiti življenje kriminalcev s postopno ukinitvijo bankovca za 500 evrov, ki predstavlja vrednost polovice povprečne slovenske neto plače. Obstoječi nepoškodovani bankovci bodo ostali v obtoku, nove pa bo ECB nehala tiskati čez dobri dve leti.

Zaradi kriminala, pranja denarja, korupcije in utaje davkov spolzi državam skozi prste vsako leto do 3000 milijard evrov. Čeprav ukinitev bankovcev visokih vrednosti ne bo preprečila kriminala, pa bo nedvomno zvišala tveganja in stroške za kršitelje zakonov.

Tega so se ameriške oblasti zavedle že leta 1969, ko so ukinile bankovce vrednosti 10.000, 5000, 1000 in 500 dolarjev. Medtem ko nameravajo Švicarji še naprej ohraniti bankovec za 1000 frankov, se je Evropska centralna banka (ECB) odločila za postopen umik bankovca za 500 evrov, ki je v kriminalnih krogih poznan tudi po imenu »bin Laden«, saj naj bi igral pomembno vlogo pri financiranju terorizma.
Ostal bo plačilno sredstvo

Zaradi nevarnosti spodbujanja nelegalnih aktivnosti bo tako ECB leta 2018 prenehala tiskati bankovec za 500 evrov.

Bankovec bo vseeno ostal dovoljeno plačilno sredstvo. Primerne količine bankovcev bodo zagotavljali, vse dokler bodo ti v dovolj dobrem stanju, torej ne preveč obrabljeni. Pri bankovcih za 500 evrov je to lahko zelo dolga doba, saj so manj uporabljani. Bankovce za pet in deset evrov je treba umakniti iz obtoka povprečno po dveh letih, življenjska doba bankovcev najvišje vrednosti pa je lahko tudi deset in več let.

Petstotaki predstavljajo manj kot 3,5 odstotka vseh bankovcev v obtoku, njihova vrednost pa znaša okoli 308 milijard evrov oziroma slabih 30 odstotkov vrednosti vseh bankovcev v obtoku. Ne glede na to niso priljubljeni med ponarejevalci; ti stavijo na najbolj uporabljane bankovce denominacij 20, 50 in 100 evrov.

Raziskovalci univerze Harvard so izračunali, da je mogoče v kovček velikosti 15 litrov stlačiti za 5 milijonov evrov bankovcev po 500 evrov. En milijon evrov v svežnjih vijoličnih bankovcev bi tehtal zgolj 2,3 kilograma. Ista količina denarja v bankovcih po 50 evrov bi tehtala dobrih 22 kilogramov. Za prenos petih milijonov evrov bi tako potrebovali kar osem 15-litrskih kovčkov. Razlika je očitna, posledično pa tudi logistični zalogaj pri prenosu tolikšne količine denarja. Na Harvardu so sicer prepričani, da bi morala ECB ob bankovcu za 500 evrov ukiniti vsaj še bankovec za 200 evrov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Deljena mnenja o rešitvi Španije pred dolžniško krizo

21.04.2011

J. Bratanič