Drugo mnenje: Menjava svetovalca zaradi donosa

Članek slika

Z nasveti mojega finančnega svetovalca sem v zadnjih treh letih ustvaril nižjo donosnost kot splošni trg. Je to dovolj dober argument za menjavo svetovalca?

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected]

Vsi poznamo pregovor "Kot bi primerjali hruške z jabolki". Ta pregovor lahko uporabimo za širok spekter stvari, med drugim tudi za našo investicijo. Ampak odstotki bi morali biti primerljivi, si mislite. Odstotek ni edina ključna stvar, ko pride do donosnosti naše investicije.

Ko se vlagatelji pogovarjajo med seboj, zelo radi izpostavijo visoko donosnost, ki so jo ustvarili s svojo investicijo po nasvetu Svetovalca 1. Vlagatelj, ki ga posluša in dela z Svetovalcem 2, dobi občutek, da dela njegov svetovalec slabše ker je z investicijo ustvaril nižjo donosnost. Ampak tako, kot pri sadju, tudi pri investicijah ne moremo primerjati eno z drugim, dokler ne upoštevamo preostalih dejavnikov.

Donosnost, ki jo ustvarite s svojo investicijo, je neposredno povezana s tveganjem, ki ga pri tem prevzamete. Povedano po domače, več ste pripravljeni tvegati, potencialno boljši bodo rezultati in obratno. Na žalost je tveganje, ki ga sprejemajo vlagatelji, v veliko primerih previsoko. Kar je bilo v zadnjih 6 letih pozitivno za tiste, katerim so to svetovalci priporočili. Cilj vsakega svetovalca je in mora biti, da nepoučenemu vlagatelju ustvarja čim višje donosnosti. A sprejem visokega tveganja ni primeren nasvet za nekoga, ki ti zaupa svoje življenjske prihranke.

Poučeni vlagatelji se zavedajo dejstva, da največ pridobijo takrat, ko ustvarjajo denar in pri tem prevzamejo minimalno tveganje. Izkušeni svetovalci pa lahko ocenijo, koliko tveganja je za vlagatelja primerno in kako poskrbeti, da ne boste šli čez to mejo.

Torej, če se vrnemo na začetek. S katerim svetovalcem bi raje delali? S tistim, ki vam v enem letu ustvari 10-odstotno donosnost z visokim tveganjem ali pa z nekom, ki vam v enem letu ustvari 9-odstotno donosnost le z delčkom tveganja, ki ga prevzamete pri prvem?

Naslednjič, ko se boste pogovarjali s svojim finančnim svetovalcem, ga ne pozabite vprašati o tveganjih! Šele potem boste lahko ocenili, če dela dovolj dobro in v vašem interesu.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja