Drugo mnenje: Kaj pričakovati v nadaljevanju leta?

Članek slika

Kakšno je vaše mnenje glede gibanja trgov v nadaljevanju leta?

Napovedovanje gibanja trgov v tako kratkem obdobju je zelo nehvaležno delo, saj je gibanje odvisno od veliko kratkoročnih vplivov in ne tako močno od fundamentov. Od lanskega upada na trgih, ki ga je povzročilo dogajanje okoli novega koronavirusa, je minilo eno leto in lahko rečemo, da je bilo to leto eno boljših za borze v zgodovini. Od najnižjih vrednosti so pomembnejši indeksi pridobili okoli 80 odstotkov vrednosti.

Trenutno na trgih vlada obdobje evforije in je težko predvideti, kdaj bo tega obdobja konec. Vsi ukrepi, sprejeti v zadnjem letu in že tako ohlapna politika centralnih bank tako rekoč napihujejo cene delnic. Ne glede na to, koliko svežega denarja je na trgih, so za dolgoročni uspeh odločilni realni podatki. Realni podatki sicer kažejo na robustno okrevanje, istočasno pa kažejo na (pre)napihnjenost borznih tečajev. Eden od takih kazalcev je Shiller P/E, ki ne gleda le poslovanja podjetij ampak tudi upošteva spremembo cen oz. inflacijo. Kazalec se trenutno nahaja nad vrednostjo 36, kar je že znak za nevarnost. Dolgoročna povprečna vrednost kazalca je 16,8. Pomemben dejavnik pri rasti trenutno predstavljajo mali vlagatelji, delež katerih na Wall Streetu po zadnjih podatkih letos znaša okoli 45 odstotkov. Za primerjavo, lani je ta delež znašal 26,9 odstotkov, leta 2019 pa 18,2 odstotka. Mali vlagatelji so tudi tisti, ki so najbolj občutljivi na padce in bodo skupaj z ETF skladi pomembno vplivali na povišano nihajnost trgov v prihodnje.

Glede na zapisano bi rekel, da morebitna večja korekcija na trgih naj ne bo presenečenje; stave na padec cen delnic pa bi se zaradi evforije na trgih bilo bolje izogniti. Korekcije, kot smo že pisali, niso nič slabega in le pokažejo, da je delovanje trga normalno. Obenem predstavljajo dobre priložnosti za nakup vrednostnih papirjev. V kolikor ne upoštevamo lanskoletnega šoka na trgih, obdobje rasti traja že 12 let. Lanski šok na trgih namreč lahko spregledamo, saj je bil posledica zunanjega dejavnika in ne neravnovesij na trgu, do katerih redno prihaja in jih korekcije izravnajo.

Vse prej zapisano seveda ne pomeni, da bi morali vlagatelji nemudoma odprodati vse svoje delniške naložbe. A preventiva oz. prilagoditev portfelja trenutnim razmeram bi bila priporočljiva. Eden izmed bolj optimalnih načinov je, da prilagodite portfelj tako, da bo prinašal obresti, ne glede na stanje na trgih. To lahko dosežete z manjšim deležem delniških naložb, delom obvezniških ter delom naložb s fiksnim donosom. Tako bodo donosi lažje predvidljivi, tveganje portfelja pa občutno nižje.

V vsakem primeru pa vam priporočam, da se posvetujete z neodvisnim finančnim strokovnjakom, ki bo za vaš profil vlagatelja tudi sestavil ustrezno strukturo oz. razmerje med posameznimi naložbami. Upoštevajte seveda, da strokovnjaki niso jasnovidni, le imajo dovolj znanja, da vam podajo nasvet. Tako se prepričate, da vaš portfelj sledi začrtani naložbeni strategiji, preprečite prekrivanje naložb, uskladite tveganje z vašim naložbenim profilom in optimizirate razmerje med tveganjem in pričakovanim donosom.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja