Drugo mnenje: Je smiselno staviti na padec cen delnic?

Članek slika

Borze še vedno beležijo močno rast. Ali menite, da je že smiselno staviti na padec cen delnic?

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected]

Pričakovanje padca le zaradi trajanja bikovega trga ni racionalno početje. Drži, da se ameriški in tudi številni evropski trgi nahajajo na najvišjih ravneh v zgodovini. A rekordi na borzah nimajo neposredne povezave s krizami in padci, in tudi obdobje rasti ne pomeni, da bo sledil padec. Kot pravijo, bik ne umre od starosti ampak zaradi sistemskih neravnovesij in trenutni bik ima še kar nekaj kondicije.

Drži, da je med glavnimi razlogi za rast cen delnic tudi količina denarja, ki so ga pomembnejše centralne banke plasirale na trg, vendar je to le še en argument, ki govori v prid nadaljevanju rasti. Spodbude so že zdavnaj presegle do zdaj rekordne količine sredstev, ki jih je svet investiral po koncu druge svetovne vojne, denar pa se posredno preliva tudi v različne tipe naložb od delnic do kripto valut. Zapomniti si morate pomemben podatek: pomembnejše centralne banke se nikoli ne morejo zares motiti. Če ne drugega, že zaradi tega ker imajo v rokah škarje in platno, s katerimi lahko vplivajo na stanje na trgih in sproti prilagajajo monetarno politiko. Plavanje proti toku je občasno dobra strategija, vendar je v tem trenutku tok premočan, zato bi to početje odsvetoval. Previdnost vsekakor ni odveč, saj se nahajamo v obdobju, kakršnemu v moderni zgodovini še nismo bili priča.

Centralne banke se nikoli ne morejo zares zmotiti!

Pogledamo pa lahko enega pomembnejših faktorjev, ki vpliva na rast ali padec borznih tečajev – gospodarsko stanje. Okrevanje gospodarstev ni pod vprašajem. Pod vprašajem sta le hitrost okrevanja in cena, ki jo bomo za to morali plačati. Povišani inflaciji bomo nedvomno priča. Ali bo vse skupaj imelo še kakšno posledico pa je trenutno nemogoče oceniti. Nenazadnje tudi višja potrošnja, ki bo posledica vseh spodbud, ustvarja pritisk na cene dobrin in storitev. V vsakem primeru pa bi vam odsvetoval neprestano lovljenje pravih točk za vstop ali izstop, saj morate navsezadnje imeti prav dvakrat - pri vstopu in pri izstopu. V nasprotnem si boste najverjetneje naredili le škodo. Temu pritrjujejo tudi raziskave o ustvarjenih donosnostih glede na vedenje vlagateljev.

Priporočam, da se ozirate na realne podatke iz gospodarstva ter na rezultate poslovanja podjetij. Na obe kategoriji lahko danes gledamo z optimizmom, še najbolj pa trenutno kaže ZDA in Kitajski. Nekoliko slabše kaže Evropski uniji, saj se je realiziralo tveganje počasnejšega cepljenja in bi zato bilo smotrno oceniti situacijo, preden se boste odločili za povečanje izpostavljenosti kateremukoli trgu. Kot dober trg pa vsekakor ne smemo spregledati Slovenije, saj so delnice na Ljubljanski borzi, navkljub negotovi situaciji, dobro vrednotene in prinašajo zavidljivo stopnjo dividendne donosnosti.

Vsekakor odsvetujem špekuliranje, priporočam pa nekoliko več previdnosti. Investiranje je dolgoročen proces in kot takega morate ta proces tudi obravnavati. Pred morebitnimi spremembami naložbenega portfelja pa skupaj z vašim svetovalcem preglejte obstoječo strukturo in po potrebi le-tega prilagodite.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja