Draghi "napovedal" nove ukrepe na decembrskem zasedanju ECB

Članek slika

Prvi mož Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi je danes znova opozoril na šibko inflacijo v območju evra in dodal, da je ECB decembra pripravljena poseči po novih ukrepih za spodbujanje inflacije. V nagovoru evropskim poslancem je dejal, da bo centralna banka uporabila vse ukrepe, da območje evra potisne nazaj na pot cenovne stabilnosti.

ECB je marca letos zagnala stimulativni program, v okviru katerega naj bi do septembra 2016 odkupila za več kot tisoč milijard evrov evrskih obveznic, vendar pa ta zaenkrat še ni uspel spodbuditi inflacije, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Zdi se, da bo za normalizacijo inflacije potrebno več časa, kot smo sprva ocenjevali," je poudaril. Pojasnil je, da bi ECB lahko z odkupovanjem obveznic nadaljevala tudi po septembru 2016, poleg tega pa bi lahko uporabila tudi druge instrumente za spodbujanje inflacije.

Že oktobra je sicer pojasnil, da bi nakupi lahko trajali, dokler ne bodo videli trajne prilagoditve stopnje inflacije, ki bo v skladu s ciljem ECB doseganja inflacije pod, a blizu dveh odstotkov na srednji rok.

Cene življenjskih potrebščin v območju z evrom so sicer oktobra v povprečju ostale nespremenjene, potem ko je območje z evrom septembra zabeležilo 0,1-odstotno deflacijo.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja