Dow nad 19.000 točk. Kaj sledi?

Članek slika

Ameriški indeks Dow Jones Industrial Average je zaključil na rekordni vrednosti. Preboj psihološke meje bi lahko pomenil nadaljevanje rasti. Poglejmo, kako so se trgi odzivali v preteklosti, ko je indeks prebil mejo 2.000, 3.000, 4.000 .. vse do 18.000 točk.

Zanimiv podatek je ta, da je v preteklosti Dow Jones ne samo, da nadaljeval z rastjo po preboju mejnika. Donosnost indeksa je bila višja od indeksa S&P 500. In trend je prisoten ne samo pri tedenskem gibanju ampak tudi pri mesečnem ter četrtletnem.

Spodaj je povzetek gibanja indeksa od januarja leta 1987, ko je indeks prvič v zgodovini prebil mejo 2.000 točk. Zraven je naveden tudi podatek, za koliko je donosnost indeksa Dow Jones presegla donosnost indeksa S&P 500. Na mesečni ravni je bil Dow boljši od S&P 500 v 13 od 17 primerov.

Meja sicer ne predstavlja nobene realne meje ali česa podobnega. Gre le za psihološki mejnik, kateremu veliko pozornosti posvečajo predvsem dnevni trgovalci ter analitiki, ki za napovedovanje prihodnjega gibanja trga analizirajo grafe. Premik trga nad mejo .000 lahko pomeni, da se je odpor spremenil v podporo oz. mejo, pod katero indeks le težko pade.

DJIA

1 teden

1 mesec

1 četrtletje

Povprečna donosnost 0,07% 0,48% 3,85%
Presežek v primerjavi z S&P 500 0,16% 0,68% 0,88%

Vir: FactSet, Kensho

Svarilo pred previsokim optimizmom

Eden izmed podatkov, ki ga morate vedeti, je to da sam indeks Dow Jones Industrial Average indeks, ki je znan samo zato ker ga ljudje poznajo in ne zaradi tega, kar počne. Kot pravijo nekateri analitiki - je Kardashian med borznimi indeksi.

V svetu investiranja Dow Jones indeks ne predstavlja benchmarka, saj vlagatelji rajši spremljajo S&P 500 ali Wilshire 5000 Total Market Index. Indeks Dow Jones je preprosto preslabo sestavljen indeks, da bi lahko odražal gibanje celotnega trga.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Vlagateljem svetujemo vnovičen pregled obstoječih naložbenih portfeljev. Izkoristite lahko akcijo brezplačnega pregleda za uporabnike Vzajemci.com. Svoj portfelj nam lahko pošljete na naslov [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja