Delničarji NYSE odobrili združitev z Deutsche Börse

Članek slika

Delničarji upravljavca borz NYSE Euronext so danes odobrili združitev z nemško Deutsche Börse. Delničarji nemške družbe bodo o soglasju odločali 13. julija, poročajo tuje tiskovne agencije. Z združitvijo - če do nje pride - bo nastal največji borzni upravljavec na svetu.

NYSE Euronext poleg newyorške borze NYSE upravlja tudi z borzami v Parizu, Amsterdamu, Bruslju in Lizboni ter trg izvedenih finančnih instrumentov NYSE Liffe. Deutsche Börse, ki bo imela v novi družbi 60-odstotni lastniški delež, upravlja z borzo v Frankfurtu. Povezovanje obeh družb naj bi letno omogočilo 300 milijonov evrov prihrankov.

Skupna družba bo imela obliko holdinga in bo registrirana na Nizozemskem, kjer imajo zelo ugodno davčno obravnavo holdinških podjetij.

Na združeni borzi podjetja v skupni vrednosti 15.000 milijard dolarjev

Na združeni borzi naj bi kotirala podjetja v skupni vrednosti okoli 15.000 milijard dolarjev, kar predstavlja skoraj 30 odstotkov celotne globalne borzne vrednosti. Poleg tega bi igralo združeno podjetje ključno vlogo na trgu izvedenih finančnih instrumentov.

Lani sta družbi skupaj ustvarili 4,1 milijarde evrov čistih prihodkov, skupni EBITDA pa je dosegel 2,1 milijarde evrov. Glede na poslovanje v 2010 naj bi skupno podjetje 37 odstotkov prihodkov ustvarilo s trgovanjem z izvedenimi finančnimi instrumenti, 29 odstotkov naj bi odpadlo na trgovanje z delnicami, 20 odstotkov na poravnavo in skrbniške storitve in 14 odstotkov na informacijske in tehnološke storitve.

Nasdaq in ICE do maja v boju za NYSE

Povezovanje je sicer aprila ogrozil vstop newyorške tehnološke borze Nasdaq in surovinske borze Interncontinental Exchange (ICE) v prevzemno tekmo, saj sta za NYSE podali sovražno prevzemno ponudbo. Maja sta se sicer načrtu odpovedali, saj ni bil v skladu s pravili o varstvu konkurence.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja