Cene nafte navzdol

Članek slika

Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju nekoliko znižale. Kot poročajo agencije, so cene črnega zlata padle v pričakovanju trgovcev, da bodo ZDA okrepile proizvodnjo.

Ameriške energetske družbe so namreč prejšnji teden vzpostavile vrtanje na največjem številu ploščadi v skoraj štirih letih.

Kot poročajo agencije, so energetske družbe v ZDA pretekli teden skupaj dodale 29 naftnih ploščadi, s čimer se je njihovo skupno število povečalo na 551.

Proizvodnja nafte v ZDA je sredi lanskega leta narasla za šest odstotkov, čeprav je še vedno ostala sedem odstotkov pod zgodovinsko najmočnejšo proizvodnjo iz leta 2015. Proizvodnja črnega zlata je zdaj na ravni proizvodnje iz leta 2014, ko je močna ameriška proizvodnja pripomogla k sesutju cen nafte.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavo v marcu je bilo treba odšteti 53,11 dolarja, kar je 11 centov dolarja manj ob koncu petkovega trgovanja. Za sedem centov so se pocenile marčne terminske pogodbe za nafto vrste brent, tako da so pristale pri 55,42 dolarja.