Cene nafte blizu izhodišč

Članek slika

Cene nafte se v današnjem trgovanju v Aziji gibljejo okoli izhodiščnih vrednosti. Trg, ki se sooča s presežki črnega zlata, je namreč v pričakovanju objave najnovejšega poročila o stanju zalog nafte v ZDA, največjem gospodarstvu na svetu.

Po pričakovanju analitikov bo poročilo, ki ga bo v sredo objavila ameriška agencija za energijo, pokazalo, da so se zaloge nafte v tednu do 30. oktobra povečale, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zahodnoteksaška nafta z dobavo v decembru se je v popoldanskem trgovanju v Aziji podražila za osem centov na 46,22 dolarja za 159-litrski sod, medtem ko so decembrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej upadle za 10 centov na 48,69 dolarja.

Poleg presežkov nafte na trgu dodaten pritisk na cene vrši ohlajanje kitajskega gospodarstva. Nafta se je v ponedeljek po najnovejših podatkih o stanju predelovalne industrije na Kitajskem pocenila. Indeks nabavnih menedžerjev PMI, ki ga izračunava tamkajšnji statistični urad, je pokazal, da se je sektor tretji mesec zapored skrčil.

Hkrati iz Rusije prihajajo informacije, da je tamkajšnja proizvodnja nafte dosegla nov rekord - oktobra so po poročanju Bloomberga načrpali 10,78 milijona sodov dnevno.

Trenutne cene nafte so več kot 50 odstotkov nižje od vrhuncev v juniju 2014, ko je bilo treba za 159-litrski sod nafte odšteti več kot 100 dolarjev.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja