Buren zaključek minulega tedna

Tedenski pregled dogajanja na finačnih trgih s strani KD Banke - 2. teden

Članek slika

• Rast proizvodnje v Sloveniji • Rast aktivnosti v gradbeništvu • Balkanske borze rasle predvsem zaradi boja za prevzem INE • Stanje na Hrvaškem naj bi se izboljšalo šele v letu 2012 • Portugalska, Italija in Španija z novimi izdajami državnih obveznic • Začetek sezone objav poslovnih rezulatov v ZDA • Kitajska centralna banka se bori z inflacijo • BP in Rosneft združila moči • Nadaljevanje korekcije indijskega delniškega trga • Krepitev ameriškega gospodarstva viša cene surovin • Prič

Slovenija

Rast proizvodnje v Sloveniji

Po skrčenju v prvih jesenskih mesecih se je obseg industrijske proizvodnje novembra ponovno povečal, in sicer za 1,2 odstotka desezonirano. Višja proizvodnja kot mesec prej je bila rezultat krepitve proizvodnje predelovalnih dejavnosti, k čemur so tokrat precej prispevale tudi tehnološko najmanj zahtevne panoge. V enajstih mesecih je proizvodnja slednjih sicer še zaostajala za enakim obdobjem leta 2009, predvsem zaradi nekaterih delovno intenzivnejših panog (tekstilna in pohištvena industrija). Proizvodnja predelovalnih dejavnosti pa je bila v povprečju za 6,5 odstotka višja kot v enakem obdobju leta 2009, za desetino v tehnološko bolj zahtevnih panogah.

Rast aktivnosti v gradbeništvu

Po močnem znižanju septembra in oktobra (skupaj za 10,2 odstotka), se je novembra aktivnost v gradbeništvu povečala za 0,9 odstotka, a je bila še vedno na nizki ravni. Po relativno ugodnih gibanjih v gradnji nestanovanjskih stavb na začetku lanskega leta, se je aktivnost v tem sektorju proti koncu leta znižala, hkrati se je dodatno poglobil padec v gradnji stanovanjskih stavb. Še najbolj stabilna je bila aktivnost v gradnji inženirskih objektov, a je bila tudi tu aktivnost, ob povečanju v novembru, v zadnjih mesecih nižja kot konec leta 2009...




Trgi jugovzhodne Evrope

Balkanske borze rasle predvsem zaradi boja za prevzem INE

Tečaji delnic na borzah bivše skupne države so precej ozelenili, njihovo rast pa je predvsem pripisati boju za prevzem INE. Redni promet na Zagrebški borzi je znašal kar 570 milijonov kun, od katerih je promet z INO znašal 330 milijonov. Indeks je pridobil več kot 3,7 odstotke, v četrtek pa je cena najprometnejše delnice presegela 3.400 kun, kar je precej nad MOL-ovo ponudbo pri 2.800 kunah in ponudbo domačih pokojninskih skladov (2.830).

Delnice hrvaškega Telekoma so se okrepile za odstotek in pol, med velikimi zmagovalci pa so se znašli gradbinci (Dalekovov, Ingra) in Dom holding, ki je pridobil skoraj tretjino. Efekt prevzema je nedvomno dvignil celotni trg, saj fundamentalnih podatkov za splošno rast ni bilo zaznati.

Stanje na Hrvaškem naj bi se izboljšalo šele v letu 2012

Kar tretjina vseh podjetnikov je po podatkih hrvaške agencije Fine imelo blokiranih svoje račune. Blokiranih je tudi 162.000 računov hrvaških državljanov, ki ne morejo več odplačevati svojih posojil bankam. Hrvaško letos čakajo parlamentarne volitve. Letos naj bi se brezposelnost še povečevala, stanje pa naj bi se po besedah Danijela Nastića in Ekonomskega instituta izboljšalo šele v letu 2012.




Razviti trgi

Portugalska, Italija in Španija z novimi izdajami državnih obveznic

V zadnjem tednu smo bili priča avkcijam državnih obveznic treh problematičnih evropskih držav, in sicer Portugalske, Italije in Španije. Portugalska je v sredo izdala 3 in 9-letno državno obveznico. Izdaja 3-letne portugalske državne obveznice je znašala 650 milijonov evrov; povpraševanje je bilo kar 2,63-krat večje od ponudbe. Zahtevana donosnost do dospetja 3-letne portugalske državne obveznice je na koncu znašala 5,396 odstotka. Izdaja 9-letne portugalske državne obveznice je znašala 599 milijonov evrov; povpraševanje vlagateljev je bilo 3,13-krat večje od ponudbe.

Italija je izdala za 6 milijard evrov državnih obveznic, kjer je bilo povpraševanje za 1,42-krat večje od ponudbe. Pri izdaji 5-letne španske državne obveznice v vrednosti 3-eh milijard evrov smo bili priča 2,1-krat večjemu povpraševanju od ponudbe.

Začetek sezone objav poslovnih rezulatov v ZDA

V ZDA se je začel nov krog objav poslovnih rezultatov podjetij, in sicer za zadnje četrtletje v letu 2010. Kot ponavadi je bila prva na vrsti Alcoa, največja ameriška proizvajalka aluminija. Prihodki družbe so v letu 2010 dosegli vrednost 16,2 milijarde evrov, kar je za 14 odstotkov več kot v letu 2009. Dobiček podjetja je v letu 2010 znašal 195 milijonov evrov, potem ko je v letu 2009 izguba podjetja znašala 865 milijonov evrov...




Trgi v razvoju

Kitajska centralna banka se bori z inflacijo

Kitajska centralna banka je znova v borbi proti višji inflaciji dvignila obvezne rezerve največjih kitajskih bank, in sicer za 50 bazičnih točk. Obvezne rezerve znašajo zdaj 19 odstotkov, ukrep pa je pustil posledice tudi na razpoloženju vlagateljev.

Kitajski delniški indeks notranjega trga Shanghai je dan po objavi dviga obveznih rezerv na vrednosti izgubil 3 odstotke. Med bankami sta največ vrednosti izgubila prva in druga največja kitajska banka, Industrial and Commercial Bank of China in China Construction Bank.

BP in Rosneft združila moči

Naftni velikan British Petroleum in ruski državni naftni velikan Rosneft sta izmenjala lastniške deleže. Rosneft bo tako postal 5-odstotni lastnik British Petroleuma, British Petroleum pa 9,5 odstotkov Rosnefta. Družbi bosta združili ekipe za raziskovanje in črpanje nafte v ruskem arktičnem morju.

Nadaljevanje korekcije indijskega delniškega trga

V zadnjem tednu smo bili priča nadaljevanju negativnega popravka indijskega delniškega trga. Od začetka letošnjega leta je indijski delniški indeks Sensex na vrednosti izgubil že 8 odstotkov, kar ga uvršča na zadnje mesto po donosnosti med 21-mi največjimi delniškimi trgi v razvoju v letu 2011.




Surovine, devize, obveznice

Krepitev ameriškega gospodarstva viša cene surovin

Krepitev ameriškega gospodarstva in povečanje industrijske proizvodnje za več kot je bilo napovedano je poskrbelo, da je cena goriva dosegla najvišjo raven v zadnjih šest tednih. Povečana industrijska aktivnost v ZDA je rezultirala tudi v višji ceni bakra, ki odraža možnosti o večjem prihodnjem povpraševanju po kovinah.

Pričakovanja glede inflacije in višine obrestnih mer zvišala donosnosti obveznic VB

Pričakovanja o višji inflaciji in špekulacije o možnem povečanja obrestnih mer s strani Banke Anglije so prispevali k nižji ceni ter večji donosnosti 10-letnih britanskih obveznic, ki je dosegla najvišjo raven v osmih mesecih.

V primerjavi z ameriškim dolarjem je britanski funt dosegel največjo tedensko porast od oktobra, njegova vrednost pa se je v primerjavi z evrom nekoliko zmanjšala.

Tedenski koledar izbranih makroekonomskih objav

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja