Buffett je stavil za milijon in dobil dva milijona dolarjev

Članek slika

Razvpita desetletna stava Warrena Buffetta za milijon dolarjev se je končno iztekla. Ciljna ravnina res ni prinesla razburljivega sprinta, se je pa nagrada kar podvojila. In ob tem se je že pojavil tudi izzivalec za novo stavo.

S koncem preteklega leta je minilo deset let, kar je Warren Buffett, legendarni vlagatelj z Wall Streeta, izzval srenjo aktivnih upravljavcev hedge skladov, s katerimi je sklenil stavo, da bo pasivno upravljan indeksni sklad v desetletju prekašal sklade aktivnih upravljavcev. Na začetku so se v tekmo bolje spustili aktivno upravljani hedge skladi, nato pa je Buffettov izbranec pometel s konkurenco in s koncem lanskega leta tudi uradno razglasil zmago. 

Kako je bila stava sklenjena 

Tekmeca sta z nagradnim skladom dosegla boljši donos od vseh skladov, okrog katerih se je vrtela stava. 

Z donacijo Jeffa Bezosa, ustanovitelja Amazona (in najbogatejšega Zemljana) je neprofitna organizacija The Long Now Foundation začela projekt dolgoročnih stav, poimenovan Long Bets. Kdor je pripravljen svojo dolgoročno napoved podpreti s finančnim vložkom, prek njih poišče nasprotnika, ki napoveduje ravno obratno. Oba svoje besede podkrepita z denarjem, na koncu pa zmagovalec izbere, katera dobrodelna organizacija prejme zastavljena sredstva.

Na seznamu tako najdemo stave, kot so »do leta 2030 bodo običajni potniki potovali z letali brez človeške posadke« (to je napovedal Craig Mundie iz Microsofta, nasprotno pa trdi Eric Schmidt, direktor Googla, oziroma zdaj njegove materinske družbe Alphabet) in »vsaj ena oseba, ki je že živela leta 2000, bo še vedno med živimi leta 2150«, »do leta 2018 evro ne bo več valuta Nemčije, Francije in Italije« … 

Prav prek te organizacije je svojo stavo sklenil tudi Warren Buffett, danes tretji najbogatejši človek na svetu. V letnem poročilu svoje družbe je leta 2005 opisal svoje slabo mnenje o aktivno upravljanih skladih: »Aktivno upravljani skladi z vsemi svojimi vrhunskimi profesionalnimi upravljavci bodo svojim strankam v obdobju nekaj let prinesli manj, kot bodo zaslužili amaterji, ki bodo vložili v indeksni sklad z nizkimi stroški in brez posebnega upravljanja (na primer v Vanguard Admiral Shares S&P 500 Index Fund).« Zapisal je še, da bodo v aktivno upravljanih skladih večino dobičkov požrle provizije in plačila takšnim in drugačnim strokovnjakom, ki bodo upravljali sklad, za vlagatelje pa bo ostalo bore malo. 

Javno je vrgel rokavico – stavil bi pol milijona dolarjev, da nihče od profesionalnih upravljavcev ne more izbrati vsaj pet aktivno upravljanih hedge skladov, ki bi v nekem določenem daljšem obdobju prinesli vlagatelju v povprečju več kakor investicija v indeksni sklad, ki sledi osrednjemu ameriškemu borznemu indeksu S&P 500. Buffett je nekoliko cinično dejal, da je pričakoval velik naval upravljavcev, ki bodo želeli dokazati superiornost svojih skladov, za katere investitorje prepričujejo, naj vanje vložijo milijone dolarjev. A sledil je le zvok čričkov. Nikakršne vrste upravljavcev pred vrati, ki bi želeli zaslužiti s to stavo. Končno se je pojavil Ted Seides iz družbe Protégé Partners, ki je bil pripravljen zastaviti svojega pol milijona za milijonsko stavo. V Protégé Partners pravzaprav upravljajo sklade skladov, kar pomeni, da se sredstva, vložena v njihov sklad, razpršijo naprej na druge sklade. To zmanjša tveganje, hkrati pa je predstavljajo idealnega nasprotnika slavnemu milijarderju, saj večja razpršenost zagotavlja boljšo reprezentativnost. Če za primerjavo damo zelo preprost primer: hoteli bi oceniti, ali se vam izplača hoditi v igralnico igrati ruleto; če boste opazovali le enega igralca pri eni stavi, potem bodo ugotovitve zelo odvisne od sreče in naključja. Obratno pa bi z opazovanjem množice igralcev pri mnogih poskusih dobili precej bolj realno sliko o tem, kako dobičkonosna je ruleta. 

Ob tem so skladi Protégé Partners kot skladi skladov idealni Buffettov nasprotnik tudi zaradi provizij; sklad, ki vlaga v druge sklade predstavlja dodatno raven upravljanja (in provizij). Kot naročeno za Buffetta, ki trdi, da več upravljanja ne prinese dodatnih koristi, temveč le dodatne stroške.

Več na SvetKapitala.Delo.Si.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja