Bikovski trend ne popušča

Članek slika

Čeprav se je rast svetovnih delniških indeksov nekoliko umirila, optimizem na svetovnih borzah nikakor ne popušča.

Tudi tokrat lahko razloge za rast iščemo deloma v špekulacijah, da Fed še ne bo začel zniževati svojih aktivnosti na trgu, deloma pa tudi v dobrih objavah nekaterih zadnjih ekonomskih statistik, ki kažejo, da se gospodarska aktivnost še naprej krepi.

Agregatna rast dobička presegla napovedi

V tem tednu je ponovno presenetila objava iz Kitajske, saj se je ta mesec obseg proizvodnje povečal precej več od pričakovanj. Smo tudi sredi sezone objav poslovnih rezultatov podjetij za minulo četrtletje, dosedanje objave pa kažejo, da bo agregatna rast dobička tudi tokrat presegla napovedi. Tako je kar 76 odstotkov ameriških podjetij preseglo napovedano rast dobička, več kot polovica pa tudi napovedan obseg prodaje. Solidne objave nadaljuje tudi evropsko gospodarstvo, kjer se še naprej krepi proizvodna aktivnost, nekoliko boljše pa so tudi objave s trga delovne sile.

V štirih letih in pol S&P 500 pridobil kar 160 odstotkov

Delniški indeks S&P 500, ki meri gibanje največjih ameriških javnih družb, je tako v sredo končal pri 1746,74 indeksne točke, s čimer njegova letošnja donosnost v lokalni valuti znaša kar 22,5 odstotka. S tem se je vrednost delniškega kapitala samo letos povečala za 4000 milijard ameriških dolarjev. To je hkrati tudi najvišja donosnost v zadnjih desetih letih, če primerjamo gibanje vrednosti indeksa od začetka leta do 23. oktobra. V istem obdobju leta je indeks v zadnjih desetih letih sicer kar šestkrat dosegel pozitivno donosnost, vendar rast ni bila tako visoka in predvsem ne po tako dolgem obdobju rasti. Tokratni bikovski trend traja že štiri leta in pol, v tem času pa je indeks S&P 500 pridobil približno 160 odstotkov ali povprečno skoraj 23 odstotkov na leto.

Ker rast delnic prehiteva rast realiziranega poslovnega izida, se je vrednost kazalnika P/E, ki prikazuje razmerje med ceno in dobičkom na delnico, povečala na skoraj 17, kar je približno 20 odstotkov višje kot na začetku letošnjega leta ter nekoliko nad dolgoletnim povprečjem.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja