Banke si ne zaupajo, ECB prejela največ depozitov doslej

Članek slika

Obseg zaupanja med evropskimi bankami in obseg sredstev na njihovih računih se očitno gibljeta v nasprotnih smereh.

Banke so namreč v noči na torek pri Evropski centralni banki (ECB) deponirale za kar 411,813 milijarde evrov sredstev - najvišji znesek doslej. Obseg vpisa mejnih depozitov čez noč je tako od predbožičnega četrtka narasel za slabih 65 milijard evrov in presegel prejšnji rekord iz junija leta 2010, in sicer za 27,5 milijarde evrov.

Posledica trajnega nezaupanja na trgu medbančnih posojil

Na vprašanje zakaj se banke s presežnimi sredstvi zatekajo k ECB, nam na Banki Slovenije niso želeli odgovoriti, a so potrdili, da tudi slovenske banke uporabljajo ta instrument. Medtem pa mednarodni strokovnjaki trdijo, da je to posledica trajnega nezaupanja na trgu medbančnih posojil, kjer bi lahko banke sicer, tudi čez noč, ustvarile višje donose (pri ECB 0,25-odstotne točke). Rekordna številka po drugi strani kaže tudi na obseg presežne likvidnosti, s katero banke trenutno razpolagajo.

Presežna likvidnosti posledica posojilnih programov ECB

Ta je predvsem posledica posojilnih programov ECB, s katerimi želi priskočiti na pomoč načetemu gospodarstvu. Prva izmed dveh napovedanih posojilnih operacij z ročnostjo treh let je bankam minuli teden omogočila izposojo 489,19 milijarde evrov. Doslej najbolj dramatična poteza banke s sedežem v Frankfurtu je usmerjena tako k dušenju možnosti nastanka novega kreditnega krča, kar bi dodatno prizadelo gospodarsko rast, kot tudi h krepitvi finančnega položaj bank. Denarja vsaj za zdaj bankam ne bo zmanjkalo, ECB namreč ocenjuje, da razpolagajo s 493 milijardami evrov presežnega kapitala. Vendar pa lahko visok obseg depozitov čez noč kaže tudi na to, da banke niso stoodstotno prepričane, da bodo posojilni programi delovali. Še prejšnji teden se je namreč ugibalo, katera od večjih bank bo propadla zaradi pomanjkanja denarja in čez noč se takšnih strahov ne da odpraviti.

Razmere daleč od idealnih

Omenimo, da je ECB v noči na torek bankam posodila dodatnih 6,132 milijarde evrov, kar je nekaj sto milijonov manj kot v četrtek. Razmere so torej daleč od idealnih. Ko trgi delujejo normalno, dosežejo čez noč sposojeni zneski "le" nekaj sto milijonov evrov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja