Banka Slovenije: Pred reševanjem bank nujno razdelati izvedbo

Članek slika

Pred dokončno izbiro modela reševanja slabih terjatev v slovenskih bankah bo v posameznih primerih treba natančno razdelati prednosti in slabosti, kakor tudi konkretno operativno izvedbo, opozarjajo v Banki Slovenije. Skupaj z Združenjem bank Slovenije so sicer že podali predloge mogočih modelov za prestrukturiranje slabih terjatev bank.

Modeli prestrukturiranja slabih terjatev bank, ki so jih predlagali, so bili pripravljeni na podlagi analize uspešnih praks nekaterih članic EU.

Ob tem so v Banki Slovenije še poudarili, da bo izbira uporabljenega modela odvisna od dobrega poznavanja situacije pri komitentu in dolžniško-upniškega razmerja med komitentom in bankami. Banka Slovenije sicer ni bila članica delovne skupine, ki jo je imenovala vlada in se je ukvarjala z iskanjem rešitev za slabe terjatve, je pa bila doslej na skupino že vabljena zaradi predstavitve nekaterih dejstev.

Šušterič za reševanje težav zunaj bank

Ministrstvo za finance po besedah ministra Janeza Šušteršiča sicer ocenjuje, da je reševanje problematike slabih terjatev zunaj bank boljša rešitev od reševanja v okviru bank. Minister pa v četrtek ni želel špekulirati o morebitnih učinkih takšnega prenosa slabih terjatev na javne finance.

Glede načina sanacije bank se je koalicija že v začetku tedna uskladila o prenosu slabih terjatev na poseben sklad ali agencijo zunaj bank. "Nekaj je še izračunov in podrobnosti, ki jih je treba proučiti, a smer je določena," je v četrtek povedal Šušteršič.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja