Azijske borze končale teden s padci

Članek slika

Tečaji delnic na borzah v Aziji so se zadnji dan prvega junijskega tedna večinoma znižali. Ena redkih izjem je borza v Šanghaju, kjer se je osrednji indeks prvič po sedmih letih spet povzpel nad 5000 točk, ki je v nadaljevanju trgovanja sicer ni uspel obdržati.

Na vodilni azijski borzi v Tokiu se je indeks Nikkei, ki ga izračunavajo na osnovi vrednosti 225 najpomembnejših delnic, znižal za 0,13 odstotka na 20.460,90 točke. Vlagatelji čakajo na današnjo objavo najnovejših podatkov z ameriškega trga dela in niso želeli tvegati z nakupi, pravijo borzni posredniki.

V Hongkongu se je indeks Hang Seng doslej znižal za 0,97 odstotka, medtem ko v Šanghaju indeks Shanghai Composite beleži 0,73-odstotno rast.

Šanghajski indeks je tako še utrdil svoj položaj najhitreje rastočega v regiji. Vrednost približno 44 odstotkov vseh delnic, s katerimi se trguje na tej borzi, se je letos že več kot podvojila. Poleg tega se na šanghajsko borzo vrača denar, ki so ga vlagatelji zadrževali v pričakovanju nedavnih številnih novih uvrstitev delnic na borzo.

V Južni Koreji je osrednji borzni indeks Kospi danes izgubil 0,23 odstotka vrednosti. Na Tajvanu so se delnice v povprečju pocenile za 0,09 odstotka, prav tako za 0,09 odstotka pa se je znižal tudi osrednji indeks avstralske borze.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja