Avstriji se obeta višja gospodarska rast od napovedane

Članek slika

Na tem mestu uredništvo Vzpon.si zbira vse dnevno aktualne gospodarke kazalce - tako iz Slovenije, EU kot tudi preostalih delov sveta, ki tako ali drugače vplivajo na dnevni sentiment gibanja borznih indeksov.

Avstriji se obeta višja gospodarska rast od napovedane

Avstrijsko gospodarstvo hitreje okreva po krizi, kot se je pričakovalo doslej. Dva vodilna avstrijska inštituta, Wifo in IHS, pričakujeta, da se bo živahna gospodarska aktivnost iz letošnjega prvega polletja nadaljevala tudi v preostanku leta, zato sta danes občutno zvišala svoje napovedi. Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) Avstrije naj bi se tako letos povečal za dva odstotka (Wifo) oz. 1,8 odstotka (IHS), napovedujejo analitiki. Še julija so domačemu gospodarstvu napovedovali zgolj 1,2- oz. 1,5-odstotno rast.

Gospodarska klima v Sloveniji septembra nespremenjena

Gospodarska klima v Sloveniji se septembra v primerjavi z avgustom ni spremenila, glede na lanski september pa je bila vrednost kazalnika gospodarskega razpoloženja višja za šest odstotnih točk. Glede na dolgoletno povprečje vrednost kazalnika medtem zaostaja za sedem odstotnih točk, je danes sporočil državni statistični urad. Septembrska vrednost kazalnika gospodarske klime je tako ostala minus sedem odstotnih točk, kljub malenkostnem izboljšanju razpoloženju pa jo je navzdol še naprej potiskalo predvsem gradbeništvo.

Nepričakovano vedrejše razpoloženje v nemškem gospodarstvu

Razpoloženje v nemškem gospodarstvu se je v septembru nepričakovano vnovič nekoliko razvedrilo. Kazalec gospodarske klime, ki ga izračunava nemški inštitut za ekonomske raziskave Ifo iz Münchna, se je zvišal za 0,1 točke na 106,8 točke.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

V Indiji avgusta rekordna prodaja avtomobilov

09.09.2010

S.

V ZDA manj novih vlog za podporo zaradi brezposelnosti

08.09.2010

S.

Pozitivni odzivi na strožja bančna pravila

13.09.2010

S.