Ameriški potrošniki okrepili zaupanje

Članek slika

Včeraj objavljeni podatki o ameriški prodaji na drobno so precej pomirili vlagatelje na kapitalskih trgih, saj kažejo na okrepljeno potrošniško zaupanje, ki lahko vodi v nadaljevanje rasti največjega svetovnega gospodarstva.

Domača potrošnja namreč pomeni daleč največji del ameriškega bruto domačega proizvoda. Prodaja na drobno se je na mesečni ravni povečala za 1,3 odstotka, kar je največ po marcu 2015, mediana pričakovanj analitikov pa je znašala le 0,8 odstotka.

Presenečenje je še nekoliko večje zato, ker so podatki predhodnega meseca nakazovali, da potrošniki ostajajo previdni, poleg tega pa so nekateri večji trgovci, denimo Macy’s in Nordstrom, pred kratkim opozorili z znižanjem svojih napovedi. Tudi sicer analitiki veliko pričakujejo prav od domačega potrošnika, ki je pri skoraj polni tehnični zaposlenosti, nižjih stroških financiranja, nizkih stroških za energijo ter višjih cenah nepremičnin in s tem bolj zdravem družinskem proračunu prav gotovo lahko generator prihodnje rasti.

Dobri podatki iz ameriškega trga so ponovno okrepili tudi ameriški dolar, ki je po objavi pridobil vrednost v primerjavi z večino drugih valut. Tudi v prihodnjih dveh mesecih bodo oči vlagateljev uprte v podatke ekonomskih statistik, saj se je končala sezona objav poslovnih rezultatov. Končala si je relativno po pričakovanjih, po dalj časa drsečih in negativnih revizijah so podjetja ponovno dostavila boljše rezultate.

Od leta 2014 je skoraj 69 odstotkov podjetij iz indeksa S&P 500 preseglo pričakovanja analitikov, kar je nekoliko nad povprečjem. V zadnjih osmih poslovnih letih je bilo podjetij s pozitivnim preseganjem povprečno 65 odstotkov. Podjetja nekoliko težje dosežejo pričakovan obseg prihodkov iz prodaje. V zadnjem četrtletju je bilo takih manj kot polovica, kar je manj od povprečja v zadnjih osmih poslovnih letih, zato se je precej povečal razmik med pozitivnimi presenečenji glede ustvarjenega dobička in presenečenji glede dosežene prodaje. Le-ta je trenutno na najvišjih ravneh od leta 2006, z izjemo obdobja zadnje velike recesije.

Razlika je predvsem odraz višjih dobičkovnih marž, ki jih podjetjem uspe realizirati in naraščajo že vse od leta 2008 ter so tudi historično gledano skoraj rekordne, deloma pa tudi odraz izplačila kapitala z dividendami in programi odkupovanja lastnih delnic.

Gašper Dovč je upravitelj premoženja Triglav Skladi.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja