Ameriška centralna banka pozorna na dogajanje v gospodarstvu

Članek slika

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) po dvodnevnem zasedanju, ki se je končalo v sredo, v skladu s pričakovanji ni spreminjal obrestnih mer oziroma denarne politike, je pa obljubil, da bo pozorno spremljal razvoj dogodkov v svetovnem gospodarstvu in na finančnih trgih.

FOMC je sredi decembra lani prvič po sedmih letih zvišal ključno obrestno mero, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar, s praktične ničle na med 0,25 do 0,50 odstotka. Glede na razvoj dogodkov na terenu, to je v svetovnem gospodarstvu in na finančnih trgih, se obrestna mera letos ne bo pogosto zviševala.

Večina analitikov sedaj meni, da bo FOMC morda le še dvakrat posegel po tem ukrepu. To je možno razbrati iz izjave FOMC, ki je spremljala sredino odločitev.

FOMC je soglasno sporočil, da se je od zadnjega zasedanja 16. decembra položaj v svetovnem gospodarstvu poslabšal. Rast se upočasnjuje, cene nafte padajo, z njimi pa tudi borzni indeksi. Dow Jones je letos izgubil že sedem odstotkov vrednosti s konca lanskega leta, ki ga je končal nižje kot leto 2014.

Decembrska izjava FOMC je govorila o zmerni gospodarski rasti, česar tokrat ni, ampak izjava pravi, da se je rast konec lanskega leta upočasnila. Decembrska izjava je govorila o uravnoteženih obetih za naprej, sedaj pa govori o tem, da bo odbor pozorno spremljal dogajanje v svetovnem gospodarstvu in na finančnih trgih.

Nekateri analitiki ugibajo, da je k padanju borznih indeksov prispevala tudi odločitev o začetku procesa višanja obrestnih mer. Vlagatelji naj bi le potrebovali malce dlje časa, da ugotovijo, da je resnično konec obdobja nizkih obrestnih mer, zaradi česar se je denar selil na borze, ne pa na hranilne in druge račune.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja