Aktualni pregled dnevnih gospodarkih kazalcev

Članek slika

Na tem mestu uredništvo Vzpon.si zbira vse dnevno aktualne gospodarke kazalce - tako iz Slovenije, EU kot tudi preostalih delov sveta, ki tako ali drugače vplivajo na dnevni sentiment gibanja borznih indeksov.

Umar: Po velikem padcu letos 0,9-odstotna gospodarska rast

Ljubljana - Po velikem padcu aktivnosti v lanskem letu Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) za letos napoveduje 0,9-odstotno gospodarsko rast. Medtem ko spodbude za rast prihajajo večinoma iz tujine, pa impulzi iz domačega okolja ostajajo šibki, predvsem zaradi razmer v gradbeništvu ter gibanj na trgu dela, kjer ni znakov okrevanja. V letu 2011 se bo gospodarska rast pospešila na 2,5 odstotka in v letu 2012 na 3,1 odstotka, napoveduje Umar v jesenski napovedi gospodarskih gibanj 2010, s katero se je danes seznanila vlada.

Pretekli teden v ZDA manj novih prošenj za podporo pri brezposelnosti

Washington - Ministrstvo za delo je poročalo, da je bilo pretekli teden 3000 manj novih vlog za podporo pri brezposelnosti kot v predhodnem tednu. Na letno prilagojeni ravni jih je bilo 450.000. V zadnjem mesecu dni se je število prošenj znižalo za 11 odstotkov. Povprečje štirih tednov pa se je prav tako znižalo, in sicer za 13.500 na letno prilagojeno raven 464.750.

Inflacija na ravni proizvajalcev v ZDA ostaja zadržana

Washington - Cene na ravni proizvajalcev se v ZDA pretekli mesec skorajda niso spreminjale. tako da inflacija ostaja pod nadzorom. Rast indeksa cen na ravni proizvajalcev za 0,4 odstotka v primerjavi z julijem pa je obenem pomirila strahove pred morebitnim izbruhom deflacije. Pretekli teden je bilo tudi manj novih prošenj za podporo pri brezposelnosti

Območje evra julija s 6,7 milijarde evrov zunanjetrgovinskega presežka

Luxembourg - Območje evra je julija zabeležilo 6,7 milijarde evrov zunanjetrgovinskega presežka, medtem ko je ta v enakem obdobju lani znašal 11,9 milijarde evrov. Julija se je v mesečni primerjavi po sezonsko prilagojenih podatkih izvoz zmanjšal za 0,6 odstotka, uvoz pa za 1,5 odstotka, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat.

Poleti padec prodaje avtomobilov v EU

Bruselj - Število novo registriranih osebnih avtomobilov v EU se je julija znižalo za 18,6 odstotka, avgusta pa za 12,9 odstotka. V prvih osmih mesecih je bilo prodanih 9.021.703 avtomobilov, kar je 3,5 odstotka manj kot v enakem obdobju lani, je danes objavilo Združenje evropskih avtomobilskih proizvajalcev (ACEA).

V Sloveniji julija 10,5-odstotna registrirana brezposelnost

Ljubljana - Stopnja registrirane brezposelnosti v Sloveniji je julija na mesečni ravni že tretji mesec zapored ostala nespremenjena pri 10,5 odstotka. Število delovno aktivnih oseb se je v juliju znižalo za več kot 3400, je danes objavil državni statistični urad.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

V Indiji avgusta rekordna prodaja avtomobilov

09.09.2010

S.

V ZDA manj novih vlog za podporo zaradi brezposelnosti

08.09.2010

S.

Pozitivni odzivi na strožja bančna pravila

13.09.2010

S.