ADB: Azijske države v prihodnje brez ukrepov za omejitev inflacije

Članek slika

Centralne banke azijskih držav bodo v prihodnje najverjetneje prenehale izvajati ukrepe za omejitev naraščajoče inflacije. Izogibale se jim bodo vse do umiritve stanja na svetovnih finančnih trgih, je napovedal glavni ekonomist Azijske razvojne banke (ADB) Changyong Rhee.

Kot je Rhee pojasnil v intervjuju za tiskovno agencijo AP, bo vsaj začasna ustavitev ukrepov zoper naraščanje cen življenjskih potrebščin posledica padcev tečajev delnic, cen energije in surovin, do katerih je prišlo po znižanju bonitetne ocene ZDA.

Tudi na splošno so se cene nafte od maja znižale za 28 odstotkov, kar bi lahko umirilo inflacijo, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opozoril ekonomist.

"Azijske države bodo ukrepe ustavile za nekaj tednov ali mesecev," je menil ekonomist. "Ko se bodo trgi stabilizirali, pa bodo morale države znova premisliti o tem, kaj in kako z inflacijo."

Kljub temu, da postajajo azijske države samostojne, so še vedno odvisne od izvoza v ZDA in Evropo

ADB sicer pričakuje, da bodo ZDA leto vendarle sklenile z gospodarsko rastjo. Če bi prišlo do krepkega padca povpraševanja razvitih držav po proizvodih iz azijskih trgov, pa bi to najbolj prizadelo Južno Korejo, Kitajsko in Tajvan, medtem ko bi jo Indija in Indonezija odnesli bolje, je prepričan Rhee.

Ob tem je navedel, da so azijske države, kljub temu da postajajo vse bolj samostojne, v tem trenutku še vedno odvisne od izvoza v ZDA in Evropo.

Inflacija in gospodarska rast letos višja od pričakovanj

Sicer pa so azijska gospodarstva z izjemo Japonske v prvi polovici tekočega leta zabeležila višjo rast bruto domačega proizvoda, kot je bilo napovedano. Hkrati je napoved v teh državah presegla tudi rast cen, ki je bila zelo krepka.

Proti vse višji inflaciji so se azijske države borile z višjimi obrestnimi merami, zmanjševanjem količine denarja v obtoku in krčenjem potrošnje.

ADB je nazadnje Aziji napovedala 7,8-odstotno gospodarsko rast. To napoved bi lahko znižalo dogajanje v ZDA in v območju evra, pri čemer največji problem dolžniške krize po Rheejevih besedah leži v pomanjkanju politične usklajenosti glede njenega reševanja.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja