Razpoloženje nemških potrošnikov junija nekoliko nižje

Članek slika

Zaostrovanje dolžniške krize v Grčiji in visoke cene energije še naprej dušijo optimizem nemških potrošnikov. Kazalec zaupanja potrošnikov, ki ga nürnberški inštitut GfK objavlja za mesec dni vnaprej, za junij znaša 5,5 točke, potem ko je maja znašal 5,7 točke, je danes objavil inštitut.

Negativni dejavniki so pretehtali nad sicer še vedno zelo pozitivnimi pogoji v Nemčiji, kot je upadanje stopnje brezposelnosti in močan gospodarski zagon. Nemški potrošniki so tako manj pozitivni v pričakovanjih glede stanja gospodarstva in prihodkov, nižja je tudi nagnjenost k večjim nakupom.

Številke so na strani nemškega gospodarstva

Nemci ostajajo precej optimistični glede domačega gospodarstva. Kazalec pričakovanj se je znižal, a le za 1,2 točke, in se ustavil pri 46,1 točke. V primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta je porasel za več kot 42 točk. Negativno je na razpoloženje Nemcev v tem delu vplivala grška dolžniška kriza, pa tudi sprejetje rešilnega načrta za Portugalsko in napovedani varčevalni ukrepi številnih evropskih držav.

Kljub temu so številke na strani nemškega gospodarstva. V prvem četrtletju je Nemčija na letni ravni beležila za 5,2 odstotka višji bruto domači proizvod (BDP), kar je najhitrejša rast od združitve. Mednarodni denarni sklad (IMF) je pred kratkim napoved za nemško gospodarsko rast za letos zvišal z 2,5 odstotka na več kot tri odstotke.

Ocena pričakovanih prihodkov in naklonjenost večjim nakupom nižja

Bolj občutno se je znižala ocena pričakovanih prihodkov. Upadla je za devet točk na 25,9 točke, k čemur so prispevale višje cene energije in inflacija v največjem evropskem gospodarstvu. Ta je aprila porasla na 2,4 odstotka, potem ko je bila marca 2,1-odstotna. Potrošniki ocenjujejo tudi, da bo njihove prihodke prizadela pomoč, ki jo bo država morala nameniti Grčiji in Portugalski.

Nekoliko pa je upadla tudi naklonjenost večjim nakupom, in sicer za 2,7 točke na 31,5 točke. Glede na večletno primerjavo je to še vedno precej visoka raven, ugotavlja GfK. Kljub tveganju inflacije torej kazalcu še naprej kaže dobro, še ugotavljajo raziskovalci.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja