Pokojninska reforma za Slovenijo kritični korak

Članek slika

Pokojninska reforma, ki jo je sprejel DZ, a bo v juniju morala prestati še referendum, je kritični korak k zagotavljanju dolgoročne vzdržnosti slovenskih javnih financ, v najnovejši gospodarski napovedi ugotavlja Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Poziva tudi k reformam trga dela.

Znižali napoved gospodarske rasti

V danes objavljenem povzetku gospodarskih napovedi za Slovenijo OECD ugotavlja, da okrevanje še naprej temelji na zunanjem povpraševanju in polnjenju zalog. Za letošnje leto organizacija Sloveniji sicer napoveduje 1,8-odstotno gospodarsko rast, v letu 2012 pa bo ta na letni ravni 2,6-odstotna.

OECD je s tem nekoliko znižal napoved iz novembra lani, ko je ocenil, da bo rast slovenskega bruto domačega proizvoda (BDP) letos dvoodstotna. Za 2012 je novembra OECD predvideval 2,8-odstotno rast.

Stopnja anketne brezposelnosti bo dosegla 7,7 odstotkov

"Rast se bo postopoma okrepila, saj se krepijo zasebne investicije in potrošnja," sicer ugotavlja organizacija, ki se ji je Slovenija priključila julija lani. Stopnja brezposelnosti bo vrh dosegla do sredine letošnjega leta in bo letos po anketi 7,7-odstotna, leta 2012 pa bo upadla na 7,5 odstotka, potem ko je bila lani 7,2-odstotna.

Izvoz naj bi se po lanski 7,8-odstotni rasti letos okrepil za 5,6 odstotka, v letu 2012 pa za 6,8 odstotka. Uvoz se bo letos okrepil za 5,3, v letu 2012 pa za 6,3 odstotka, napoveduje OECD.

Inflacijski pritiski, ki jih podpihuje rast globalnih cen hrane in energentov, se bodo izčrpali, ob tem še napoveduje OECD. V prihodnje jih bo brzdala počasnejša gospodarska rast.

Ključna pokojninska reforma

Javne finance so bile lani v skladu z začrtano potjo konsolidacije, ugotavlja OECD, in izpostavlja ključen pomen pokojninske reforme. "Z namenom krepitve konkurenčnosti bi morale biti sprejete reforme za krepitev fleksibilnosti trga dela in za vezavo rasti plač na delovno produktivnost na srednji rok," so še zapisali.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja