OECD zvišal oceno gospodarske rasti v območju z evrom

Članek slika

Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) v danes objavljeni gospodarski napovedi ugotavlja, da je gospodarsko okrevanje v območju z evrom v polnem teku in se širi iz predelovalnih dejavnosti v storitveni sektor. Zato je za območje z evrom oceno rasti gospodarstva za letos zvišala z 1,7 na dva odstotka.

Za prihodnje leto je OECD oceno o rasti bruto domačega proizvoda (BDP) pustila nespremenjeno pri dveh odstotkih. Je pa organizacija zvišala oceno inflacije - za letos z 1,3 na 2,6 odstotka, za leto 2012 pa z 1,2 na 1,6.

Po napovedi OECD se bo v območju z evrom nekoliko zvišala tudi brezposelnost. Ta naj bi bila letos 9,7-odstotna (po prejšnji oceni naj bi bila 9,6-odstotna), prihodnje leto pa naj bi se s prva ocenjenih 9,2 odstotka povzpela na 9,3 odstotka.

Organizacija pa je ohranila napoved o rasti BDP v svojih članicah na na svetovni ravni: članice OECD naj bi letos beležile 2,3-odstotno rast BDP, medtem ko naj bi se svetovno gospodarstvo okrepilo za 4,2 odstotka. Prihodnje leto se bo BDP po napovedih v članicah OECD okrepil za 2,8 odstotka in za 4,6 odstotka na svetovni ravni.

Najslabša zapuščina krize je brezposelnost

"Svetovno okrevanje ostaja na poti, vendar je hitrost okrevanja po državah in regijah različna," v poročilu ugotavlja OECD in dodaja, da je najslabša zapuščina krize visoka stopnja brezposelnosti. Države bi zato morale takoj sprejeti ukrepe za izboljšanje trga dela in preprečiti, da bi visoka stopnja brezposelnosti postala trajna.

Brezposelnost v 34 članicah OECD naj bi se letos z lanskih 8,3 odstotka spustila na 7,9 odstotka, prihodnje leto pa naj bi se znižala na 7,4 odstotka. Cene življenjskih potrebščin v članicah OECD se bodo letos predvidoma zvišale za 2,3 odstotka (lani je bila inflacija 1,8-odstotna), leta 2012 pa naj bi bila inflacija 1,7-odstotna.

Zvišali napoved za ZDA

OECD je zvišal napoved o rasti ameriškega gospodarstva. Potem ko je organizacija v prejšnji napovedi ocenjevala, da se bo gospodarstvo ZDA letos okrepilo za 2,2 odstotka, je oceno zdaj zvišala na 2,6 odstotka. Prihodnje leto naj bi se BDP okrepil za 3,1 odstotka.

Inflacija v ZDA naj bi se z lanskih 1,7 odstotka letos zvišala na 1,9 odstotka, prihodnje leto pa naj bi se spustila na 1,3 odstotka. Ravno tako naj bi se zmanjšala brezposelnost: z lanskih 9,6 odstotka naj bi se letos spustila na 8,8 odstotka, leta 2012 pa naj bi bil stopnja brezposelnosti 7,9-odstotna.

Znižali napoved za Japonsko

Oceno pa je OECD znižal za Japonsko. Zaradi marčnega potresa in cunamija naj bi se BDP letos skrčil za 0,9 odstotka, vendar pa OECD leta 2012 pričakuje močno okrevanje, ko naj bi bila gospodarska rast 2,2-odstotna. Pred katastrofo je OECD Japonski letos napovedoval 1,7-odstotno rast BDP in 1,3-odstotno gospodarsko rast prihodnje leto.

Potem ko so se cene življenjskih potrebščin v deželi vzhajajočega sonca lani znižale za 0,7 odstotka, naj bi letos država zabeležila 0,3-odstotno inflacijo, prihodnje leto pa se bodo po pričakovanjih cene znova znižale - za 0,2 odstotka. Brezposelnost naj bi se letos z lanskih 5,1 odstotka spustila na 4,8 odstotka, leta 2012 pa naj bi bila stopnja brezposelnosti na Japonskem 4,6-odstotna.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja