Madžarska znova pridobila 21-odstotni delež v Molu

Članek slika

Madžarska je od ruskega koncerna Surgutneftegas odkupila 21,2-odstotni delež v madžarski energetski družbi Mol, vlada pa je za delež odštela 1,88 milijarde evrov.

Po besedah madžarskega premiera Viktorja Orbana, ki je kupčijo razkril v torek, to ni bil le nakup, temveč "težka bitka".

Nakup financiran s posojilom MDS

Nakup omenjenega deleža bo Madžarska po poročanju tujih tiskovnih agencij financirala s posojilom, ki ga je pridobila od Mednarodnega denarnega sklada. Po pričakovanjih bo posel sklenjen do 31. avgusta.

"Z vidika nacionalne strategije nam je uspelo zaščititi eno najpomembnejših korporacij, ki ima odločilno vlogo tudi na srednjeevropski ravni," je poudaril Orban in dodal, da potrebujejo močne madžarske in srednjeevropske družbe, kar bo pripomoglo k večji konkurenčnosti regije in Madžarske v 21. stoletju.

Surgutneftegas je delež v Molu pridobil leta 2009

Surgutneftegas je 21,1-odstotni delež v Molu od avstrijskega energetskega koncerna OMV kupil leta 2009. Takrat je OMV za delež iztržil 1,4 milijarde evrov in se popolnoma umaknil iz Molovega lastništva. Takrat je Mol potezo ocenil za sovražno.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja